• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

797 Güzel Eser Müzayedesi

Lot: 212 » Fotoğraf

İSTANBUL YÜKSEK BAYTAR MEKTEBİ HOCALARI

Ön sıra soldan sağa: İhsan Abidin, İsmail Hakkı Çelebi (Hayvanat), Salih Zeki Berker (Hariciye), Fazlı Faik Yegül (İnorganik Kimya), Ahmet Hamdi (Teşrih) İkinci sıra soldan sağa: 1) ???, Hilmi Dilgimen (Teşrih), Samuel Aysoy (Dahiliye), İsmail Hakkı (Farmakoloji), Halit Civelekoğlu (Organik Kimya) Üçüncü sıra soldan sağa: Eczacı, Zühtü, Şevki Akçay (Histoloji Patoloji), Sabri Okutman (Fizioloji) Arka sıra soldan sağa: Saip Ali, Selahattin Batu - Veteriner Yüksek Okulu, Veteriner Tabip - "Askeri ve Sivil Veteriner Okulları 1921 yılında “Baytar Mekteb-i Âlisi” adı altında birleştirildi; Okulun adı 1928 yılında “Yüksek Baytar Mektebi” olarak değiştirildi.

Cumhuriyetin 10’uncu yılında (1933) Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün açılmasıyla birlikte; İstanbul’da bulunan Yüksek Baytar Mektebi Ankara’ya nakledildi ve Enstitünün “Baytar Fakültesi” olarak eğitim-öğretime başladı. Teşrih (Anatomi) Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Emrâz-ı Umûmiyye – Teşrih-î Marazî, Parazitoloji, Hayvânî Hıfzıssıhha ve Bakteriyoloji, Serîriyât-ı Dahiliye, Serîriyât-ı Cerrahiye ve Ziraat Fakültesi ile ortak Zootekni Enstitüsü” olmak üzere 8 Enstitüsü olan Fakülte’nin Enstitü yönetimlerinde Almanya’dan gelen yabancı bilim insanları görevlendirildi; ilk Dekanı da Dahiliye Enstitüsü Profesörü Dr. Max Gebhard oldu."

Veteriner

Detaylar
Lot: 233 » Kartpostal

MEVLEVİ DERVİŞLER

İsmail Hakkı Tevfik yazılı "1881 yılında Atina'da dünyaya geldi. Babası Osmanlı İmparatorluğu'nun Atina sefiri Ahmet Tevfik Paşa'dır. İlk gençlik yıllarında Galatasaray Lisesi'nde başlayan eğitimini, Sultan II. Abdülhamit kendisini ve kardeşi Ali Nuri'yi yaver yapınca yarım bıraktı ve öğrenim hayatına Harb Okulu'nda devam etti. Harb Okulu'nu bitirip subay olduktan sonra Prusya Harb Akademisinde eğitim görmeye başladı. Prusya Harb Akademisi Dragon Alayı'na kayıt olurken ismine baba adı da eklenerek "İsmail Hakkı Tevfik" olarak kayıt edildiği için daha sonraları bu adı kullandı. 1912 yılında başlayan Balkan Savaşı sırasında eğitimine ara verdi ve Yanya Kalesi'nin Epirli asilere karşı savunulmasında görev aldı. Balkan savaşı sonrasında Almanya'ya dönerek Harb Akdemisi'nde eğitimini tamamladı ve kurmay oldu. Birinci Dünya Savaşı başlayınca Umumi Karargah'ta görev yaptı. Şehzade Vahdettin Efendi tarafından kızı Fatma Ulviye Sultan için damat olarak seçildi ve onunla evlendirildi. Vahdettin'in padişah olmasından sonra sarayın Erkânı Harb şubesini yönetti. Mustafa Kemal Paşa tarafından başlatılan İstiklal Savaşı'na katılmak için Anadolu'ya geçince Vahdettin onu, evlilik kontratındaki bir maddeye dayanarak kızı Ulviye Sultan'dan boşadı. İstiklal Savaşı sırasında 16. Tümen Kurmay Başkanı olarak görev aldı ve İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Savaştan sonra Dışişleri Bakanlığına girdi; sırası ile Moskova, Anvers, Filibe, Bari, Basra, ve Viyana Başkonsolosu oldu. İkinci evliliğini Ferhunde Hanım (Bülent Ecevit'in annesi Nazlı Hanım'ın teyzesi) ile yaptı. Atina Başkonsolosluğundan emekli oldu. Emekliliğinden sonra sahibi olduğu Ayaspaşa'daki Park Otel'de yaşadı. Gençlik yıllarında gönül verdiği hobisi filateliye ilgisi hayatı boyunca devam etti. Bu konuda bir de kitap yazdı. İsmail Hakkı Okday 1977 yılında İstanbul'da vefat etti."

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 16
sonraki