OLAĞANÜSTÜ AMATÖR ÇİZİMLERİYLE
ÇOK ÇOK NADİR OSMANLI TÜRKÇESİ SAHAFİYE: BEKÇİ BABA
Bekçi Baba: 32 Sayfa, ÖZEGE; 1782 - TBTK; 5811, Taşbaskı, Resimli
Matbaa bilgisi bulunmayan, muhtemelen merdiven altı tezgah baskısı
Paylaş
KEVORK TERZİBAŞYAN'A ERMENİ HARFLİ TÜRKÇE MEKTUPLAR
Paris'teki Manevişyan ailesinin halalarının oğlu olan Ermeni Katolik Patrikhanesi Başkatibi Başrahip Kevork Terzibaşyan'a 1910-1911 yılları arasında Ermeni Harfli Türkçe ve Fransızca yazdığı 7 mektup ve Viyana'da bulunan Mıhitarist rahip peder Kapriel Menevişyan'ın yine Terzibaşyan'a yazdığı Katolik Sinodu hakkındaki Ermenice mektubu
Armeno Turco
Paylaş
ÜSKÜDAR ve KADIKÖY SU ŞİRKETİ HİSSE SENEDİ
Compaignie des Eaux de Scutari & Kadikeuy
Paylaş
ALTI OK BEZ YAKA ROZETLİ ÇOCUK ve ANNESİ
CUMHURİYETİN 10. YILI 1933
CHP Cumhuriyet Halk Fırkası Partisi
Paylaş
KEMAL KURDAŞ
"Adı, ODTÜ ile simgeleşen Kemal Kurdaş, 8 yıllık rektörlüğünde gerçekleştirdiği kampüs projesi, ağaçlandırma çalışmaları ile üniversiteye büyük faydalar sağlamış, “ODTÜ Ruhunun” oluşmasındaki katkıları ile her mensubun ve mezunun kalbinde unutulmaz izler bırakmış bir isim olmuştur.
Bugünkü ODTÜ yerleşkesinin kurucusu ve alabildiğine uzanan bir bozkırdan, koca bir orman yeşerten Kemal Kurdaş, bizlere koca bir ODTÜ mirası bırakmıştır.
55 milyon ağacın bulunduğu ODTÜ yerleşkesindeki 16,5 milyon ağaç, onun 8 yıllık rektörlüğü döneminde dikilmiş ve halen, ODTÜ kültürünün bir parçası olan ağaç bayramı ilk defa onun döneminde başlatılmıştır.
ODTÜ’deki 8 yıllık görev süresi boyunca, özgür düşünce ortamına saygılı bir yöneticilik anlayışı içinde olmuş, zorluklara göğüs gererek, Türkiye’deki en başarılı üniversitelerden biri olan ODTÜ’yü bugünkü silüetine kavuşturmuştur."
Paylaş
MEHMET ALİ KÂĞITÇI
11 Temmuz 1929 tarihli, ithaflı, imzalı; R. Wolf. Magdeburg-Buckau Makine Başında - 9 x 14 cm
Paylaş
İSTANBUL YÜKSEK BAYTAR MEKTEBİ HOCALARI
Ön sıra soldan sağa: İhsan Abidin, İsmail Hakkı Çelebi (Hayvanat), Salih Zeki Berker (Hariciye), Fazlı Faik Yegül (İnorganik Kimya), Ahmet Hamdi (Teşrih) İkinci sıra soldan sağa: 1) ???, Hilmi Dilgimen (Teşrih), Samuel Aysoy (Dahiliye), İsmail Hakkı (Farmakoloji), Halit Civelekoğlu (Organik Kimya) Üçüncü sıra soldan sağa: Eczacı, Zühtü, Şevki Akçay (Histoloji Patoloji), Sabri Okutman (Fizioloji) Arka sıra soldan sağa: Saip Ali, Selahattin Batu - Veteriner Yüksek Okulu, Veteriner Tabip - "Askeri ve Sivil Veteriner Okulları 1921 yılında “Baytar Mekteb-i Âlisi” adı altında birleştirildi; Okulun adı 1928 yılında “Yüksek Baytar Mektebi” olarak değiştirildi.
Cumhuriyetin 10’uncu yılında (1933) Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün açılmasıyla birlikte; İstanbul’da bulunan Yüksek Baytar Mektebi Ankara’ya nakledildi ve Enstitünün “Baytar Fakültesi” olarak eğitim-öğretime başladı. Teşrih (Anatomi) Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Emrâz-ı Umûmiyye – Teşrih-î Marazî, Parazitoloji, Hayvânî Hıfzıssıhha ve Bakteriyoloji, Serîriyât-ı Dahiliye, Serîriyât-ı Cerrahiye ve Ziraat Fakültesi ile ortak Zootekni Enstitüsü” olmak üzere 8 Enstitüsü olan Fakülte’nin Enstitü yönetimlerinde Almanya’dan gelen yabancı bilim insanları görevlendirildi; ilk Dekanı da Dahiliye Enstitüsü Profesörü Dr. Max Gebhard oldu."
Veteriner
Paylaş
ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ 1950 - 51 DERS YILI
Hocalar ve Öğrenciler - "Ankara Üniversitesi’nin 1946’da kuruluşundan iki yıl sonra YZE Veteriner Fakültesi, 30 Haziran 1948 tarih ve 5234 sayılı Yasa ile Ankara Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Üniversite Kanunu ile kurulan Ankara Üniversitesi’ne 1948 yılında bağlanan Veteriner Fakültesi’nin Üniversite çatısı altında ilk Dekanlığını, İç Hastalıkları Enstitüsü’nden Prof. Dr. Selâhattin Nejat Yalkı üstlendi. Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün kuruluşundan itibaren “Enstitü” şeklinde olan bölümler, 1952 yılında “Kürsü”lere dönüştürüldü ve yeni kurulanlarla birlikte Fakülte’nin kürsü sayısı 23’e ulaştı."
Paylaş
SENÛSÎ KIYAFETLİ ERKEK ve OSMANLI SUBAYLARI
Trablusgarp Cephesi - 7,8 x 10,8 cm
Paylaş
"KUMANDANLIK YÂVERİ MÜLÂZIM RÂGIP BEY KARDEŞİME"
Bükreş Romanya, 8 Ağustos 1918 tarihli Osmanlı Türkçesi ithaflı Osmanlı Subayı Fotoğrafı
14 x 9 cm
Dünya Savaşı
Paylaş
CİHAN HARBİ PAKET POSTA MÜDÜRÜ
Bükreş Romanya, 8 Temmuz 1918 tarihli Osmanlı Türkçesi ithaflı Osmanlı Subayı Fotoğrafı
14 x 9 cm
Dünya Savaşı
Paylaş
Paylaş
MEKTEB-İ TIBBİYE TALEBESİ ECZACI
FAİK REŞAD, Arkası esprili ithaflı, 1926 - Osmanlı Türkçesi ile Foto Ferit İbrahim soğuk damgalı - 13,8 x 8,8 cm
Paylaş
KAHRAMAN HAVACIMIZ ŞEHİT CENGİZ TOPEL
Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs - 44 x 32 cm
Paylaş
ASKERİ DOKTOR OKUL KLİNİĞİ ŞAHÂDETNÂMESİ
Fotoğraflı, 43 x 34 cm
Tıp Eğitim Tarihi
Paylaş
OSMANLI TÂYİN TERFÎ BERATI
Cihan Seraskeri Hasan Rıza Paşa Negatif Mühürlü, Altın rıh ile kurutulmuş - 34,5 x 19 cm
Paylaş
ANAHİT MARDİROS MİLLET MEKTEBİ YENİ HARFLER KURS ŞAHÂDETNÂMESİ
24,3 x 18,2 cm - Fotoğraflı - Hasköy Beyoğlu
Paylaş
NESTLE Lait Sucre - Farine Lactee Pul Karnesi
16 adet pullu
TUBERCULOSIS NESTLE CARNET CINDERELLAS 1937
9,3 x 13 cm
Paylaş
FESLİ ERKEK PORTRE
Ed. IOANNIS D. VITKOS, Tsaritsani Alasonya, Rum Editör, 16 x 10,6 cm
Paylaş
MENEMEN DAİRE-İ ASKERİYESİ
"İzmir ve havalisi kumandan-ı zişanı Cemal Paşa hazretlerine arz ve takdim. Menemen Kaymakamı Mustafa Adil, 16 Şubat 1916", ithaflı, imzalı - 10,2 x 7,8 cm fotoğraf ölçüsü
Paylaş
İNGİLİZ HEMŞİRE
Rare photo studio: Carling & Topham, Carlton Galleries , 89 Northumberland St. Newcastle on Tyne - 16,8 x 10,8 cm - "The Carling & Topham partnership was dissolved in August 1906. See notice in the London Gazette (dated 14 Aug 1906)"
Paylaş
RAPHAEL KHENDAMIAN Cadikeuy
Fotoğrafhane-i Rafail Handamyan Kadıköy - Erkek Portre - 12,5 x 8 cm
Paylaş
Paylaş
MEVLEVİ DERVİŞLER
İsmail Hakkı Tevfik yazılı "1881 yılında Atina'da dünyaya geldi. Babası Osmanlı İmparatorluğu'nun Atina sefiri Ahmet Tevfik Paşa'dır. İlk gençlik yıllarında Galatasaray Lisesi'nde başlayan eğitimini, Sultan II. Abdülhamit kendisini ve kardeşi Ali Nuri'yi yaver yapınca yarım bıraktı ve öğrenim hayatına Harb Okulu'nda devam etti. Harb Okulu'nu bitirip subay olduktan sonra Prusya Harb Akademisinde eğitim görmeye başladı. Prusya Harb Akademisi Dragon Alayı'na kayıt olurken ismine baba adı da eklenerek "İsmail Hakkı Tevfik" olarak kayıt edildiği için daha sonraları bu adı kullandı. 1912 yılında başlayan Balkan Savaşı sırasında eğitimine ara verdi ve Yanya Kalesi'nin Epirli asilere karşı savunulmasında görev aldı. Balkan savaşı sonrasında Almanya'ya dönerek Harb Akdemisi'nde eğitimini tamamladı ve kurmay oldu. Birinci Dünya Savaşı başlayınca Umumi Karargah'ta görev yaptı. Şehzade Vahdettin Efendi tarafından kızı Fatma Ulviye Sultan için damat olarak seçildi ve onunla evlendirildi. Vahdettin'in padişah olmasından sonra sarayın Erkânı Harb şubesini yönetti. Mustafa Kemal Paşa tarafından başlatılan İstiklal Savaşı'na katılmak için Anadolu'ya geçince Vahdettin onu, evlilik kontratındaki bir maddeye dayanarak kızı Ulviye Sultan'dan boşadı. İstiklal Savaşı sırasında 16. Tümen Kurmay Başkanı olarak görev aldı ve İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Savaştan sonra Dışişleri Bakanlığına girdi; sırası ile Moskova, Anvers, Filibe, Bari, Basra, ve Viyana Başkonsolosu oldu. İkinci evliliğini Ferhunde Hanım (Bülent Ecevit'in annesi Nazlı Hanım'ın teyzesi) ile yaptı. Atina Başkonsolosluğundan emekli oldu. Emekliliğinden sonra sahibi olduğu Ayaspaşa'daki Park Otel'de yaşadı. Gençlik yıllarında gönül verdiği hobisi filateliye ilgisi hayatı boyunca devam etti. Bu konuda bir de kitap yazdı. İsmail Hakkı Okday 1977 yılında İstanbul'da vefat etti."
Paylaş
MEVLEVİ DERVİŞİ NEYZEN
Souvenir de Salonique, Dervische Tournant - Union Postale Universelle Turquie
Paylaş
OSMANLI MADALYALI MEVLEVÎ ŞEYHİ ve DERVİŞLER
Fotoğraf: Musa Çelebi
8,8 x 13,9 cm, Bromür kağıdına
Paylaş
" MEDİNE 2 " Çift Lisan Damga ile HİCAZ CEPHESİ'NDEN
130. Alay Katibi Tevfik: "Şehr-i Eylül'ün yirmi ikinci günü Medine-i Münevvere'ye muvasalat ettim. Cümlenize dua ettim. Cenab-ı Hak kabul buyursun. Yarından sonra yani yirmi dokuzuncu Cumartesi günü Mekke-i Mükerreme'ye hareket edeceğim, oradan da mektup yazarım. Ve duada bulunurum. Siz de mektubunuzu yazıp havadis vermenizi rica ederim efendim." 10 Ekim 1916
Postadan geçmiş - 1. Dünya Savaşı - Osmanlı Filateli
Paylaş
TÜRK SANCAĞI İTALYANLARDA
Osmanlı Sancağı'nı ele geçirmiş İtalyan Ordusu
Paylaş
MEHMET RIZA DERVİŞ TEREKESİ
"Sadrazam Halil Hamid Paşa'nın torunu Mirliva Derviş Paşa (Yozgat kumandanı)" torunu aile terekesi
"Kemal: Erkânı Harb Yüzbaşısı & Yemen'de İsmet Paşa'nın yaveri" "Hüseyin Celâlettin Derviş Bükey"
Osmanlı Pilot Yüzbaşı
Paylaş
I. FERDİNAND ŞÜKRÜ PAŞA'YA KILICINI İADE EDERKEN
"Şükrü Paşa’nın Edirne’de imkânsızlıklar içinde yapmış olduğu müdafaa, o dönem âdeta bir ümit adacığı teşkil etti. Çünkü savaşın ilk günlerinden itibaren bütün cephelerden bozgun haberleri gelirken, teslim olmayan, bozguna uğramayan sadece Edirne vardı. Bu direniş milletin mücadele azminin canlı kalmasını sağladı, imkânsızlıklar içinde de bir şeylerin yapılabileceğini gösterdi.
Ancak her türlü imdat ve yardım ümidinin kalmaması üzerine Selimiye Camii vs. gibi şaheserlerinin yok olmasını önlemek kaygısıyla teslim olmayı uygun bulmuştur.
Şükrü Paşa’nın Edirne’deki kurmayı Kazım (Karabekir Kazım Paşa), Remzi (Remzi Yiğitgüden Paşa) ve Fuat (Berlin Başkonsolosu) beylerdir.
26 Mart 1913 sabahı Bulgar Komutanlığına bir subay göndererek kalenin teslim teklifini yapan Şükrü Paşa’yı aynı günün öğle vakti, Bulgar Komutanı General İvanof saygı ile karşılamış ve kılıcını sıradan bir biçimde teslim almış ise de, Edirne’ye gelen Bulgar Çarı Ferdinand askeri merasimle kılıcı şanlı sahibine iade etmiştir."
Nadir Kartpostal
Paylaş
2. DERECE MECİDİ NİŞAN BERATI
Sultan II Abdülhamid Han'ın sırdaşlarından, musahibi, Harem Ağası Nadir Ağa’ya ihsan kılınmış İkinci Rütbe Nişan-ı Al-i Osmani Beratı
Paylaş
MÜKEMMEL ve NADİDE ŞARKILAR ve KANTOLAR
Eyüplü Mustafa Şükrü
Nazım-ı Destan Der Eyüp Sultan
Necm-i İstikbal Matbaası
Yeni Cami havalisinde Kahveci Osman Ağa'nın dükkanında bulunur
Paylaş
SULTAN REŞAT GÖRSELLİ DESTAN
65 Yaşında arslan yürekli bir Türk kadının Moskof İngilizlerden intikam şarkısı
Mehmet Kemali
Necm-i İstikbal Matbaası
Paylaş
EMİRNAME
Sultan II Abdülhamid Han'ın sırdaşlarından, musahibi Harem Ağası Nadir Ağa’ya
Paylaş
ONLARCA KİŞİNİN ÇAY KEYFİ
13 Temmuz 1930 tarihli, bir karede bu kadar çok çay bardağı nadir bulunur - 8,9 x 13,9 cm
Paylaş
SÂMİPAŞAZÂDE SEZÂİ BEY
"Sami Paşazade Sezai (1859-1936, İstanbul), Türk gerçekçi öykücü, romancı. Türk edebiyatının ilk gerçekçi romanlarından birisi olma özelliğiyle edebiyat tarihinde büyük önem taşıyan Sergüzeşt adlı romanın yazarıdır. 1892'de yazdığı Küçük Şeyler ile Türk edebiyatında modern öykücülüğün kurucularındandır."
Photo Resna, Stamboul - 14 x 9 cm
Paylaş
Paylaş
DAMAD FERİD
" Osmanlı padişahı VI. Mehmed Vahdeddin saltanatında 1919 -1920 tarihleri arasında toplam bir yıl bir ay on beş gün sadrazamlık yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Ulusal Kurtuluş Hareketi'ne muhalefetinden ötürü savaştan sonra Yüzellilikler listesine alınmış ve vatan haini ilan edilmiştir. 1922 yılında yurt dışına kaçmıştır."
14 x 10 cm
Paylaş
"ANKARA DAHİLİYE VEKALETİ KAPISI ÖNÜNDE"
1 Temmuz 1925 - Dahiliye Kalem-i Mahsusa Müdür ve Erkanı İle … İsmail Hakkı Bey, Yaver Arif Bey, Mehmet Fethi Bey, Tevfik Bey, Tahsin Bey, Ali Ziya Bey - 22 x 16,5 cm fotoğraf ölçüsüdür
Paylaş